Saturday, January 17, 2009

Magyar vitrin - Presenting Hungary in a showcase

A Comeius tanár asszisztenseknek mondják, hogy mutassák be hazájuk kultúráját a fogadó iskolában. Erre az egyik módszer a plakát/vitrin készítése. Ezt még akkor is meg lehet tenni, ha tanítani nem nagyon engedik az embert.
Itt egy példa egy elkészült vitrinre:

Ez itt a magyar vitrin, amit a fogadó iskolámban rendeztem be. Nagy probléma volt, hogy Németországban nehezen találtam vitrinbe kitehető tárgyakat.
Alul láthatóak az Öltöztess magyar babát könyvből kivágott figurák, amit itthonról vittem. Középen a polcon Rubik kocka és paprika (Szent Györgyi Albert mellett a C-vitaminos dolog leírásához). A Rubik kocka kínai gyártmány és 2-3 euróért Németországban is lehetett venni, a műanyag paprika szintén beszerezhető volt. Alul magyar pénzérmék, golyóstoll és hímzett terítőcske. A képekhez tourinformos prospektusokat vágtam szét. Jó lett volna, ha lett volna egy kis magyar zászlóm. A kalocsai jellegű terítőcskét (inkább söralátét) meg én hímeztem, jobb híján.
Így utólag jutnak eszembe olyan dolgok, amiket még ki lehetett volna tenni és beszerezhetőek lettek volna, pl. gyufásdoboz, C vitaminos doboz a találmányokhoz. Még annyi megjegyzés, hogy a találmányoknál jó, ha utánanézünk, hogy az adott találmányt hány másik ország feltalálója vallja még magáénak. Mert hát elég sok feltalálónk osztozkodik a dicsőségen. És ha pont a fogadó országunk feltalálójával, akkor nem szerencsés ezt kitenni a vitrinbe. Vagy ha mégis, akkor meg kell magyarázni, hogy mind a ketten egyszerre pont ugyanazt feltalálták.

Érdemes a magyar kultúra és a fogadó ország kultúrája közti kapcsolatokat megmutatni, vagy a fogadó országban hazánkról eleve meglévő ismereteket bővíteni. Nagyon kézenfekvő példa, hogy a külföldön sok helyen ismerik a gulyást és Magyarországhoz kötik eleve ezt az ételt. Egy magyar gulyás recepttel meg lehet nekik mutatni, hogy nálunk, mit jelent a gulyás.

Fontosnak tartottam, hogy legyen térkép a vitrinben, hogy lássák Magyarország helyét Európában. (Itt a képen pont nem látszik jól, mert alul van fektetve.) Nem mindenkinek egyértelmű, hogy hazánk melyik kontinensen is fekszik.

Extra ötlet:
Alsó tagozatos gyerekekkel gyurmából készíttethetünk pirospaprikát (meg a C vitamin kapcsán akár zöldpaprikát is). Nem olyan nehéz, viszonylag kis gyerekek is el tudják készíteni. Siker, ha a gyerekek legalább annyit megjegyeznek Magyarországról, hogy "paprika". Ezeket a műveket aztán ki lehet állítani.
Esetleg abban az esetben, ha nincsenek a vitrinbe kitehető tárgyaink mi is készíthetünk kicsi pirospaprikát meg Rubik kockát stb. süthető gyurmából. (bár lehet, hogy olcsóbb megvenni egy kínai gyártmányú igazit).

No comments:

Post a Comment