Friday, December 10, 2010

Ha Advent, akkor cipősdoboz! / Advent means shoebox!

Az adventről tervezek egy bővebb bejegyzést írni. Ha lesz időm...,ha nem, akkor majd jövő adventkor.
Most arról a kezdeményezésről írok, ami kezd szinte hagyománnyá válni hazánkban. A karácsonyi cipősdoboz akcióról. A magyar kultúra számomra nem csak a hagyományos kultúrát jelenti, hanem a jelenleg formálódót is. Innen a post címe.

Évről évre az adventi időszakban sok-sok ember készít cipősdoboznyi meglepetés csomagokat határon túli és inneni szegénységben élő, vagy árva gyerekeknek. Idén a vörösiszap katasztrófa károlsultjainak gyermekei is kapnak majd a csomagokból. A mozgalmat Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat kezdte 2004-ben az Operation Christmas Child-hoz csatlakozva. http://www.operationchristmaschild.org.uk/

Az Operation Christmas Child honlapját nem csak azért érdemes megnézni, mert innen jön az egész cipősdoboz dolog, hanem azért is, mert sapkák játékok kötéséhez minták vannak fent, illetve cipődoboz készítéséhez javaslatok. (Angliában a ráérősebbek maguk kötnek sapkát, bábot a cipősdoboz megtöltésére.) Aztán vannak olyan ötletek is, hogy egy iskolai osztály készíthet egy cipősdoboz ajándékot közösen (osztálypénzből). A gyerekek feladata, hogy megvitassák, milyen ajándékokat tegyenek bele. (group dynamics activity) A honlapon található egy letölthető mesekönyv is angol nyelven a cipősdobozok útjáról.

Hat év alatt Magyarországon hatalmasra duzzadt a Cipősdoboz akció, avagy másik nevén a Tízezer gyermek karácsonya akció. Eredetileg a magyar gyerekek külföldről kaptak csomagokat, most már nemcsak fogadó ország vagyunk, hanem határon inneni és túli rászoruló gyerekeknek is küldünk csomagokat. (Évente 2000 csomag utazik Böjte Csaba árváinak Erdélybe a Malévvel.) Egyre több gyűjtőpont létezik. Egyetemek, egyházak, civil szervezetek, munkahelyek, sztárok segédkeznek a gyűjtésben. Emlékszem néhány éve még macerás volt elérhető helyen lévő gyűjtőpontot találnom (anno még térképet is nyomtattam google mapsről, hogy megtaláljam valahol a Népliget és Nagyváradtér között lévő helyet.) Ma már rengeteg művelődési ház is gyűjtőpont lett, de gyűjtőpont van a BME-n, a Corvinuson, a Nyugati pályaudvarnál. Tehát forgalmas helyeken.

Aki kedvet kapott csomag készítéshez: http://www.ciposdoboz.hu/
Még lehet december 20-ig dobozt leadni! A 10-14 éves fiúk részére készült csomagokból kevés szokott érkezni, aki kedvet érez kamasz srácoknak ajándékcsomagot összedobni, nosza rajta! (Hjah, én is kislánynak csináltam dobozt idén is, de ki tudja, minek örül egy kamasz fiú?)

The Hungarian Baptist Aid has organised the Shoebox Action since 2004 in Hungary by joining the Operation Christmas Child. Hungary is not only a receiver of shoeboxes anymore but we also compile shoeboxes of presents. If you feel like compiling a shoebox of presents you can do it until the 20th December. There are several collecting points in Hungary. For example at Nyugati Railway Station (in front of Westend City Center) in Budapest, and also at big universities. Ask your Hungarian friends about further collecting points. Presents go to Hungarian children living in poverty, orphans and victims of the red sludge. I am planning to write about this topic a bit more in English but I have no time at the moment. Please have a look at the websites above for further information on what to put into the shoebox.

No comments:

Post a Comment