Monday, August 9, 2010

Mi az a Szektorlabda??? Hát a GOMBFOCI! / Button soccer

A gombfoci magyar találmány. Ha a magyar kultúrát akarjuk megszerettetni külföldi gyerekekkel, akkor azt gondolnánk, hogy biztosan tetszeni fog a gombfoci a fiúknak .
Nos, nekem az a tapasztalatom, hogy a mai számítógépes játékok mellett a gombfoci sajnos nem valami motiváló. Vittem Németországba gombfocit (Arsenal és Real Madrid csapatokkal) és a nemzetközi iskolai napon egyetlen egy gyerek pöckölgette csak, a többiek ránéztek, hogy jah hát ez nem túl izgi és inkább ették a kolbászos szendvicseket hiába próbáltam őket beszervezni a játékba. A Rubik kockát viszont sokan megpróbálták megoldani, az egyik kockámat darabokra szedték erővel (ráadásul pont kölcsönkapott volt) .

Ha valaki mégis kedvet kapott gombfocihoz itt a gyártó címe, ami a gombfocim dobozán van: Fodor Ervin 1073 Budapest, Bojtár u. 36. 2008-ban vettem egy közönséges játékboltban a gombfocit 250 Ft/csapat, illetve -ha jól emlékszem - 100Ft/kapu áron, a labda jár a csapathoz alapból. :) Tehát 700 Ft-ból kijött egy szett.

Interneten pl. itt lehet rendelni olcsón/Cheap button soccer teams for sale:
http://www.taneszkoz.hu/index.php?id=kereses&name=gombfoci&catid=0&partial=1&wai=1

Itt olvasható a gombfoci története, a játékszabály és a szabványos gombfoci asztal paraméterei/History of button soccer, rules of the game, standard button soccer table parameters (in Hungarian only, you can find these in the left menu):
http://www.gombfoci.hu/msz/index.html (You should keep that in mind that there are slightly different rules for gomfoci in the countries where it's played.)

Linkgyűjtemény a gombfociról/Collection of links about button soccer:
http://gombfoci.lap.hu/

Egyébként rendeznek gombfoci világbajnokságot, ( amit általában a magyarok nyernek több kategóriában is) és a játék Brazíliától(Futebol de mesa/Futebol de Botão) kezdve Japánig sok helyütt ismert.












日本テーブルボタンサッカー協会 http://www.futmesa.jp/

ABOUT BUTTON SOCCER/FOOTBALL IN ENGLISH:
http://en.wikipedia.org/wiki/Button_football

Button soccer is a Hungarian invention. It has evolved in Hungary together with the appearance of soccer since the 1910's. The game is popular (apart from Hungary) in Brazil and it is also played in Spain, Japan, the Czech Republic, Romania and many other countries. There are even European and world championships organised.

A kép forrása/source of photo:
http://index.hu/kultur/eletmod/mabraz/

No comments:

Post a Comment