Wednesday, January 25, 2012

Pronunciation of Hungarian words - Magyar szavak kiejtése

On the website called Forvo you can find the pronunciation of various words from different languages inlcuding Hungarian.Listening to words is possible without registration. If you want to pronounce and record words of your native language you have to register.


Az alábbi oldalon magyar szavak kiejtése hallgatható meg, illetve anyanyelviek önkéntesen fel is mondhatják az igényelt szavakat, ezzel mások nyelvtanulását segítve. A szavak kiejtésének felvételéhez regisztráció szükséges. A térképen be kell jelölni, hová valósiak vagyunk. (Nyelvjárások feltérképezéséhez segítség. ) Nem csak magyar nyelven van, hanem angolul és egyéb ritkább nyelveken is.

http://hu.forvo.com/languages/hu/

Thursday, January 19, 2012

Tanulj magyarul! Learn Hungarian!

This is a website for learners of Hungarian as a foreign language. It is supposed to have content in Hungarian, French, English and German. At the time of publishing this post the site has Hungarian, German and some English content. I suppose that the author is a Hungarian language teacher or linguist as the articles are full of linguistic descriptions and references. The Hungarian language of this page seems to be a bit forcibly "correct" Hungarian at some point but probably the descriptions of grammar are useful. I think that this site can be useful for people who want to teach Hungarian, and/or who already speak advanced level Hungarian to read the Hungarian version of the site, or want to read about Hungarian language in general in German and English.


http://sites.google.com/site/tanuljmagyarul20091113/

A fenti oldalt feltehetőleg egy nyelvész vagy magyar nyelvtanár készíti A magyar nyelvtani magyarázatok hasznosak. Inkább nyelvtanároknak ajánlanám az oldalt, mint kezdő tanulóknak.

Az oldal egyik szlogenje:
Szereted a kihívást, de még félsz a kötélugrástól? Tanulj inkább magyarul!

Egy ideig gondolkodtam, hogy a kötélugrás az egyáltalán micsoda lehet. Nekem az ugrálókötelezés jut eszembe erről a szóról. Aztán azt gondoltam, hogy talán kötéltáncolást akartak írni, de elrontották. Aztán végül beírtam googlebe és a wikiépdia szerint ez a bungee jumping. De az ugrálókötelezésre több találat jött le. Azt hiszem, a bungee jumping magyarul is bungee jumping. Végül is azt a következtetést vontam le az oldal magyar szóhasználatát illetően, hogy néha erőltetetten helyes magyar nyelvet akar használni, ami távol áll a mai beszélt köznyelvtől (A legózás helyett talán gépelési hibából eredően szerepel légózás.) Tévedés ne essék, nem kritizálni akarom az oldalt, hiszen blogomban is ajánlom, de néha számomra igen furcsa szavak szerepelnek benne.


Mindenesetre aki szereti a kihívást, de fél bungee jumpingolni, az tanuljon magyarul!

A mondókába foglalt szabályok részt nyelvtanároknak különösen ajánlom:
I recommend this site for Hungarian language teachers (rules in easy to remember sentences about for example vowel harmony):
http://sites.google.com/site/tanuljmagyarul20091113/home/gramatiko/sentencoj